Fysieke weerbaarheidstraining

De fysieke weerbaarheidstraining is bedoeld voor mensen die beroepsmatig in aanraking kunnen komen met fysieke agressie. De zorg, justitie, detailhandel, beveiliging, horeca of incassobureaus, vooral in deze sectoren kunnen mensen te maken krijgen met lichamelijk geweld. Natuurlijk streef je er in zo’n situatie altijd naar om fysieke escalatie te voorkomen. Lukt preventief reageren echter niet meer, dan kan fysiek ingrijpen noodzakelijk zijn. Om jezelf in zo’n geval fysiek weerbaarder te maken is een praktische training onontbeerlijk. In de Fysieke weerbaarheidstraining krijg je inzicht in je eigen gedrag en dat van de agressor, leer je verweertechnieken toepassen en raak je beter in staat tijdelijk controle te houden bij agressief gedrag.

Voor wie is deze training bedoeld?

Kom je beroepsmatig regelmatig in contact met agressieve mensen en komt daarbij ook fysiek geweld voor? Wil je in zulke situaties graag wat assertiever worden en zelfverzekerd kunnen optreden? Dan is deze training echt iets voor jou.  Of je nu in de beveiliging werkt, in de horeca, voor een incassobureau, bij justitie, als zorgmedewerker of in de detailhandel, door de unieke samenstelling van deze training is hij bijzonder effectief voor alle beroepen. Vaak wordt deze training gecombineerd met de training Agressie bij dementie.

Leerdoelen Fysieke weerbaarheidstraining

  • Inzicht krijgen in eigen gedrag en de reacties op anderen
  • Leren over de opbouwfasen van agressie
  • Herkennen van de invloed van eigen angst, onzekerheid
  • Lichamelijke reacties herkennen en deze positief leren beïnvloeden
  • Praktisch toepassen van verweertechnieken, ontwijken, losmaken en verlaten van een situatie om eigen veiligheid te waarborgen
  • Assistentie kunnen verlenen aan een collega bij het stoppen van fysieke agressie
  • Toepassen van technieken om een persoon tijdelijk onder controle te houden of te overmeesteren
  • Adequaat kunnen reageren zodat fysieke agressie zo snel mogelijk weer onder controle komt

Onze werkwijze

Tijdens de Fysieke weerbaarheidstraining ligt de nadruk op fysiek oefenen. De deelnemer leert zich fysiek weerbaarder te maken aan de hand van praktische oefeningen. Psychomotorische oefeningen geven de deelnemer inzicht in eigen gedrag en reflecterend vermogen.

Duur

De duur van deze training is één dag. Mensen die veelvuldig in aanraking komen met fysieke agressie adviseren wij deze training met regelmaat te herhalen om effectief te kunnen blijven reageren.

Deze training kan één tot twee keer per jaar worden gevolgd, afhankelijk van de behoefte.

Overige informatie

Deze training is in groepsverband maar kan ook (aangepast) individueel worden aangeboden. Het maximale aantal deelnemers is vijftien. De training wordt begeleid door één of twee trainers, afhankelijk van de behoefte.

Trainingen op maat

Deze training wordt “in company” gegeven. Om de training zoveel mogelijk op jouw bedrijf of organisatie af te stemmen wordt maatwerk geboden. In onderling overleg kan deze training worden opgesteld en uitgevoerd met de focus op een specifiek probleem binnen jouw bedrijf.